Even kennis maken

Weergaven: 60

Van Haagse hockeyers tot Leidse harttrimmers

In mei 2024 wordt Miel Biermann 80 jaar. Hij is al 14 jaar de financiële spil binnen de ‘Harttrimmers Leiden en Omgeving’. En dat zonder een boekhoudkundige achtergrond. “Toen ik in 2010 in het bestuur kwam, kreeg ik als penningmeester direct te maken met achterstallig onderhoud: er was nog geen jaarrekening over 2009. Ik kreeg dus commentaar van een accountant. Toen heb ik maar ‘Boekhouden voor Dummies’ aangeschaft.”

Miel werkte sinds 1967 bij de Rijksgebouwendienst na een opleiding tot bouwkundige. Aan de tekentafel kwamen belangrijke eigenschappen tot ontplooiing: nauwgezetheid en inzicht in cijfermatige verhoudingen. Zoals de Harttrimmers er nog steeds van profiteren, zo deed de Haagse hockeyvereniging HDS (‘Houdt Dapper Stand’) dat al eerder. “Toen ik in 1986 voorzitter van HDS werd, kregen we als bestuur de uitdaging om een eerste kunstgrasveld te realiseren. Dat lukte na drie jaar. In die tijd leerden we om een begroting op te stellen.”

HDS neemt merkbaar nog steeds een bijzondere plek in bij Miel én bij echtgenote Thea: “We hebben elkaar daar leren kennen.” Het is een vereniging waar sfeer en gezelligheid belangrijk zijn, zoals blijkt uit een van de bijnamen van HDS: ‘Heineken Doet Spelen’. Het zijn dezelfde ingrediënten die het echtpaar bij de Harttrimmers aantreft. Hoewel Thea geen hartpatiënt is, was ze tien jaar lang lid van de vereniging. En nog steeds gaat ze graag elke woensdag met Miel mee naar de trimavond. Ook anderen die (tijdelijk) niet meer meesporten komen langs voor een praatje, zoals John Kyriakopoulos. Ook ere-lid Aad Neuteboom, de medisch begeleider die afscheid nam in 2022, speelt nog geregeld een partijtje volleybal mee. “En het is opvallend dat Nicolien van der Hoorn ondanks een aangekondigd afscheid toch als spelleidster is gebleven,” aldus het echtpaar.

Miel werd in 2001 lid van de Harttrimmers. Na een angina pectoris en een dotterbehandeling ging hij destijds naar het Zeehospitium in Katwijk om te revalideren. “Daar kwam bestuurslid Piet Wisse regelmatig langs om je over te halen lid te worden.” De vereniging was toen zo groot dat er op drie avonden steeds twee groepen aan het sporten waren in een zaal aan de Lammenschansweg in Leiden. Momenteel zijn er nog twee groepen, een in Oegstgeest en een in Leiden. Individualisering speelt vermoedelijk een rol bij het teruglopen van het ledenaantal. Miel en Thea kiezen echter voor ‘groepsverband’. In hun nieuwe woonplaats Leiderdorp hebben ze zich dan ook aangesloten bij een groep jeu-de-boulers. “We spelen geen competitie, ’t is voor de gezelligheid”, benadrukt Thea.

 

Louis Weyzig • 11 april 2024


Previous Post

Next Post